2018. 07. 25. 22:13 | Események

Apajon gyűrűzött fiatal kanalasgém táplálkozik a Böddi-széken

Július közepén egy Apajon gyűrűzött fiatal kanalasgémet figyelt meg Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője a Böddi-széken. A kanalasgém-fiókát májusban színes gyűrűvel jelölték meg, ami távolról is azonosíthatóvá teszi a madarat, az ilyen gyűrűről ugyanis 300-400 méteres távolságból is leolvasható távcsővel az azonosító kódja.

Amikor a kanalasgém fiókák elhagyják a fészket, egy ideig még vezetgetik és etetik őket a szülők, de amint önállóan is képesek táplálkozni, az öregek felbontják a családi köteléket. A fiatal madaraknak ez az időszak arról szól, hogy felfedezzék a környéket, illetve minél jobb táplálkozó-területeket találjanak és kellően megerősödjenek augusztus végére, az őszi vonulási időszak kezdetére.

Kisebb kanalas gém csapat rendszeresen táplálkozik a Böddi-széken, 2017-ben mozgásérzékelő kamera is bizonyította jelenlétüket, éjszakai táplálkozásukat:

 

A Böddi-szék medre a száraz és meleg nyarakon július közepére kiszárad, de idén még most is jócskán van benne víz, ami kedvez a vízi élőlényekkel táplálkozó madaraknak, köztük a kanalasgémeknek is. 

 

Szöveg: Márta Kriszta

Fotók: Albert András, Ltl Acorn mozgásérzékelő kamera

 

The copyright owners of photos, audio and video recordings and of illustrations are the authors. Any use of them is prohibited, unless a written permission is obtained from the author or the project manager.

Kiskunság National Park Directorate

Krisztina Kiri
project manager

Phone: +36-30/149-3181

E-mail address: kirik@knp.hu