2020. 02. 25. 14:04 | Általános

Átalakuló élőhelyek

A magyar tarka szarvasmarhák legelőterületén a zárt mocsári növényzet átalakulása az élőhely típus szegélyében megindult, melyet a tél végi madárgyülekezetek élőhely választása is jelez.

 

A nyílt vízfelületek a mélyebb részeken növekedtek, így a korábbi évekhez képest jelentősebb méretű, több ezres egyedszámú lúdcsapatokkal találkozhatunk, melyek naponta többször ingáznak a legelőterület és a Böddi-szék medre között. Nagyobb részük nyári lúd.

Több, egymástól elkülönülő bíbiccsapat is szívesen választotta februárban pihenőterületnek a vízállások tocsogós szegélyét.

Egyre általánosabb és elterjedtebb madárfaj szikes vizes élőhelyeken a bütykös ásólúd, mely idén is szép számban figyelhető meg a Böddi-széken.

A hamarosan érkező gólyatöcsök, és a kifejezetten a kopár, gyér növényzetű vakszikes területeket kedvelő gulipánok is kedvezőbb, változatosabb mintázatú élőhelyeket találnak visszatérésükkor. Idén kiemelt feladat lesz a legelőterületek botanikai és madártani monitoringja, hiszen az élőhelyek változásának dokumentációja a 2020. évben jelentős eredményeket mutathat.

 

Fotók: Hamar Sándor, Mile Orsolya

Szöveg: Mile Orsolya, Németh Ákos

The copyright owners of photos, audio and video recordings and of illustrations are the authors. Any use of them is prohibited, unless a written permission is obtained from the author or the project manager.

Kiskunság National Park Directorate

Krisztina Kiri
project manager

Phone: +36-30/149-3181

E-mail address: kirik@knp.hu