2020. 03. 30. 17:09 | Események

A célirányos területkezelés a Böddi-szék túzok (Otis tarda) élőhelyeit is javítja

A Böddi-szék déli része a szakemberek számára ismert túzok költőhely, a területen a 2000-es évek elején több alkalommal is került elő túzokfészek mezőgazdasági munkavégzés során. Ebből az időszakból fiókát vezető tyúkról is van adatunk a területről. A természetvédelmi őrszolgálat és a terepen dolgozó kollégák adatai azt bizonyítják, hogy a területen azóta is kis számú, de rendszeres fészkelő a túzok. A tojó vagy bizonyos években a tojók minden bizonnyal a közeli, mindössze 6 km távolságban lévő Soltszentimrei dürgőhelyről érkeznek a területre.

 

Gyülekező túzokcsapat a soltszentimrei pusztán 2020. márciusában (Fotó: Németh Á.)

Az elmúlt években közel 20 esetben figyeltünk meg túzokot a projekt területen. Néhány napja a Böddi-szék északi oldalán olyan szikes gyepterületről jeleztek munkatársaink túzok megfigyelést, ahonnan eddig nem volt adatunk; ez idáig a második észlelés a tó északi oldaláról. E két eset kivételével a tó déli oldaláról, a korábbról ismert fészkelőhely közeléből származnak az adatok.

 

 A Böddi-szék északi oldalán március 19-én észlelt túzokok gyepterületről repültek át a szomszédos szántóföldre (Fotó: Bankovics A.)

 A Böddi LIFE program a vizes élőhelyek és a túzok élőhelyként is számon tartott vízgyűjtő terület helyreállítása részeként nagy gondot fordít a szántó és gyepterületek szegélyének pontosítására, az elszántások visszagyepesítésére. A projekt részeként az elszántott gyepterületek spontán visszagyepesedését nyár végén és ősszel szárzúzással, illetve kaszálással segítjük mintegy 10 hektáron. Egyes helyszíneken a visszagyepesedést lucerna telepítése, mint köztes szántóföldi kultúra előzi meg.  

Mivel a LIFE programunkban nagy szerepet kap a Böddi-szék gyepterületeinek legeltetése ez pozitív hatással lesz az itt fészkelő túzokok számára is. A kellő odafigyeléssel legeltetett gyepek táplálék kínálata megnő, ezáltal a fiókák életben maradási esélyei sokat javulnak. A területet övező szántók, bár fészkelő területnek (megfelelő odafigyelés mellett) alkalmasak, de a cseperedő túzokfiókák számára elegendő táplálékkal nem szolgálnak, így kiemelt fontosságú az elsődlegesen legeltetéssel zajló természetvédelmi kezelés révén a megfelelő mozaikos élőhely-szerkezet kialakítása, fenntartása.

A túzok csibe számára a gyepterületek jelentenek megfelelő táplálkozóterületet (Fotó: Németh Á.)

 

2020. 03. 30.

Szöveg: Németh Ákos, Sápi Tamás, Mile Orsolya

Fotók: Vajda Zoltán (címlap), Németh Ákos, Bankovics András

 

The copyright owners of photos, audio and video recordings and of illustrations are the authors. Any use of them is prohibited, unless a written permission is obtained from the author or the project manager.

Kiskunság National Park Directorate

Krisztina Kiri
project manager

Phone: +36-30/149-3181

E-mail address: kirik@knp.hu